Menu
Snel boeken:

Koninginnedag 2013

Een onvergetelijke Koninginnedag staat ons dit jaar te wachten.

De troonswisseling vindt dan plaats waar Nederland afscheid neemt van Koningin Beatrix en de nieuwe koning en koningin welkom heet. De exacte locatie voor de troonsafstand is Het Paleis op de Dam en de inhuldiging vindt plaats in de Nieuwe Kerk.

Programma voor inhuldiging
Om 10.00 uur zal Koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam de officiële Akte van Abdicatie tekenen. Dit zal gebeuren in het bijzijn van de familie, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Door het ondertekenen van deze akte doet Koningin Beatrix officieel afstand van de troon. Vanaf dat moment is kroonprins Willem-Alexander onze nieuwe Koning.

Nadat de Akte van Abdicatie is getekend zullen, vanaf dat moment prinses Beatrix, en Koning Willem-Alexander een toespraak houden op het balkon van het paleis op de Dam. Koningin Maxima is hierbij aanwezig en na de toespraak verschijnen ook kroonprinses Catharina-Amalia en de prinsessen Alexia en Ariane.

Rond 14.00 uur zal Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk worden beëdigd en ingehuldigd als Koning. Dit gebeurt tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Koning Willem-Alexander zal gedurende de eed trouw zweren aan de Grondwet en de belofte maken het koningschap getrouw te vervullen.

Om 16.30 uur is er een officiële activiteit rond de troonswisseling, een receptie voor de autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis.

Naar verwachting zal het koningspaar om 19.00 aan boord stappen bij het EYE Film Institute voor een vaartocht over het IJ. Gedurende de vaartocht worden er diverse optredens verzorgd door artiesten waarbij het IJ gesloten is voor de reguliere scheepvaart. Op de kop van het Java-eiland zal Armin van Buuren samen met het Koninklijk Concertgebouworkest optreden!

Het Museumplein wordt omgedoopt tot het Oranjeplein. De abdicatie en de inhuldiging zijn hier voor de bezoekers op grote schermen te volgen. Artiesten als Ali B en André Rieu treden hier op.

De rondvaart over het IJ

Het Koningslied
Voordat het Koningspaar de rondvaart over het IJ maakt is er een rechstreekse verbinding met het Sportpaleis (Ahoy) waar een groot aantal Nederlandse artiesten het Koningslied zal zingen voor Willem Alexander en Maxima. De artiesten zijn Marco Borsato, Lee Towers, Edsilia Rombley, Ruth Jacott, Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis, Lisa Lois, Jim Bakkum, Rowwen Hèze, Nielson, Chris Hordijk, Esmée Denters, Carel Kraayenhof en Anita Meijer, begeleid door het Metropole Orkest.
De componist van het Koningslied is John Ewbank en de teksten zijn geschreven door Guus Meeuwis, Acda en De Munnik en Daphne Deckers.

Evenementen
Wilt u Koninginnedag goed van start gaan, kom dan naar Amsterdam en vier voor de laatste keer Koninginnenacht. In de avond van 29 april worden allerlei evenementen georganiseerd, een aanrader is het Amstelveld met ‘Sounds from the Loft Live’ of het Leidseplein met o.a. een optreden van Gregor Salto.

Naast dit bijzondere tafereel zijn er overdag uiteraard in Amsterdam de nodige festiviteiten omtrent Koninginnedag, denk hierbij aan de vrijmarkt en grootse feesten inclusief artiesten. Deze zullen echter niet plaatsvinden op de plekken waar de plechtigheden rond de troonwisseling worden gehouden.

Wilt u naar een leuke vrijmarkt? De bekendste vrijmarkt is in het Vondelpark. Deze is geopend vanaf 09.00 uur en te bereiken via de ingangen: Stadhouderskade, Van Baerlestraat, Roemer Visscherstraat, Vondelstraat, Kattenlaan, Amstelveenseweg en Van Eeghenstraat.

Wilt u dit alles graag meemaken en overnachten in Amsterdam? Dat kan bij Hampshire Hotels, u kunt exclusief kamers reserveren voor de Best Beschikbare Prijzen.


    Kies uw hotel en check de beschikbaarheid

 

Terug

Artikelen


Naar boven