5 wandelroutes in Valkenburg die je niet mag missen

14 juni 2021

We selecteerden 5 prachtige wandelroutes in de regio van Valkenburg aan de Geul.

1. Hoogte wandeling

De natuur in de gemeente Valkenburg aan de Geul is zo afwisselend dat je nooit uitgewandeld raakt. En langs de routes liggen prachtige kastelen en historische gebouwen opgetrokken uit mergel, het kenmerkende gele kalksteente dat onder de Zuid-Limburgse bodem te vinden. Een landschap vol schatten die je zelf kunt ontdekken tijdens deze route. 

2. Rondom Berg en Vilt

Berg en Terblijt zijn twee dorpjes gelegen op een plateau. Al meer dan dertig jaar komen wandelaars uit heel Nederland voor de Heuvelland 4-daagse naar deze prachtige omgeving. Vilt is een charmant dorpje bovenop de beroemde Cauberg. Geniet van fruitgaarden, leuke wandelpaadjes en onontdekte parels in het groen tijdens deze route. 

3. Sibbe en IJzeren 

In deze twee plateaudorpjes is het Heuvelland goed te voelen. Het gaat er flink bergop en bergaf en je wordt beloond met prachtige uitzichten over het plateau. Ook bijzonder: in Sibbe ligt een mergelgroeve, de enige in Nederland die nog actief is. Hier wordt al eeuwenlang ondergronds mergel gewonnen, een zachte, gele kalksteen waarmee veel gebouwd werd in en rond Valkenburg. 

4. Kastelen in het Geuldal

Romantisch is het goede woord om deze route in de omgeving van Schin op Geul te beschrijven. Rode rozen omzomen het kerkje van Oud-Valkenburg, het stoomtreintje stopt op het oude station en verspreid door het landschap liggen de mooiste kastelen. Zeldzame orchideeën en een prachtig heuvellandschap vind je in het beschermde Gerendal.

5. Wandel tussen Houthem en Valkenburg 

Wandel je tussen Houthem en Valkenburg, dan waan je je even in een heel andere wereld, waar de Geul door het dal meandert, de vlinders tussen de veelzijdige planten fladderen en château St. Gerlach zijn adellijke klasse uitstraalt. In deze wereld van Buitengoed Geul & Maas nuttig je je maaltijd onderweg in 1 van de vele gezellige kroegjes. Je komt aan in de streek bij het houten stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach, als je tenminste niet liever de auto in Houthem parkeert. Je volgt deze formidabele wandelroute over de gerenoveerde wandelpaden via de groene paaltjes.

Bron: Visit Zuid-Limburg