7 verrassingen die de Achterhoek voor je in petto heeft

25 november 2021

 

Glooiende wijngaarden, oude kastelen, kronkelende rivieren, middeleeuwse steden… altijd gedacht dat je daarvoor naar Zuid-Europa moest afreizen? Mis! Je vindt het allemaal gewoon in de Achterhoek. Ontdek snel welke verrassingen deze veelzijdige regio nog meer te bieden heeft.

1. Overweldigende natuur

Eigenlijk is het landschap in de Achterhoek al één grote verrassing. Want nergens in Nederland vind je zo veel afwisseling als hier. Bos, heide, graslanden, houtwallen, singels: na elke bocht ontdek je iets nieuws. Binnen dit afwisselende coulisselandschap bevinden zich bovendien twee Nationale Landschappen. Je ontdekt al dit natuurschoon heel ontspannen, want de uitstekende routestructuur voor fietsers en wandelaars maakt verdwalen onmogelijk.

2. Volop water

Bij de Achterhoek denk je misschien vooral aan bos en weilanden, maar wist je dat het ook een heel waterrijke streek is? Over de kronkelende rivieren de Berkel en de Oude IJssel is het heerlijk kanoën of suppen. Of stap aan boord van een (historische) rondvaartboot en ontdek vanaf het water hoe mooi het hier is. Verspreid over de regio vind je bovendien fijne recreatieplassen voor een frisse duik.

 

3. Historische steden ...

Toen Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog maar kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Dat lees je vandaag de dag nog steeds af van de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. In de Achterhoek vind je twee van deze Hanzesteden: Doesburg en Zutphen. Maar ook de andere steden in de Achterhoek zijn zeker een bezoekje waard, zoals Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, en vestingsteden Bredevoort en Groenlo.

4. … en kastelen!

Overal in de Achterhoek kom je prachtige kastelen tegen. Veel daarvan zijn open voor bezichtiging. Enthousiaste gidsen leiden je graag rond en vertellen je alles over de rijke historie. Sommige kastelen zijn nog steeds bewoond, andere doen nu dienst als bijvoorbeeld museum, hotel of attractie. Vaak hoort er een prachtige tuin of uitgestrekt landgoed bij waar je urenlang kunt ronddwalen.

Enthousiaste gidsen leiden je graag rond in één van de vele kastelen. Foto: Stan Bouwman

5. Bruisende cultuur

Wereldberoemde glaskunst, bijzondere archeologische vondsten en inspirerende schilderkunst – zomaar een greep uit de culturele schatten die in de Achterhoek te vinden zijn. Waar je interesse ook naar uitgaat, in de Achterhoek is zeker een museum dat jouw culturele hart sneller laat kloppen.

6. Eigen wijn (en ander lekkers)

De Achterhoek is dé wijnstreek van Nederland, dus je vindt er volop wijngaarden. Er zijn zelfs speciale wijnroutes uitgezet. De wijnboeren vertellen je vol passie over hun wijn en natuurlijk mag je ook proeven! Meer een bierliefhebber? Bezoek dan een van de kleinschalige brouwerijen die op authentieke wijze karakteristiek bier brouwen. Maar ook voor andere streekproducten zoals asperges, fruit en graan moet je in de Achterhoek zijn. Hier wordt nog met passie en vakmanschap gewerkt – en dat proef je.

7. Gastvrijheid

Omzien naar elkaar – naoberschap – zit in de Achterhoekse natuur. En dat merk je als bezoeker ook. Een vriendelijke begroeting op straat, een boer die je laat logeren op zijn eigen erf, een gastvrije ontvangst in een restaurant – aan alles merk je dat je welkom bent. En dat is misschien wel de mooiste ontdekking van allemaal!

bron: Columbus magazine