Gezicht op Delft

16 augustus 2021

'Gezicht op Delft' van Vermeer heet het mooiste stadsgezicht uit de 17de eeuw. Vier eeuwen later is Delft nog een parel!

Van de man achter de meesterwerken als Het straatje, Het melkmeisje en het Meisje met de parel is vrijwel niets bekend. Niet hoe hij eruit zag, niet wat hem dreef, niet wie zijn vrienden waren. Vandaar zijn bijnnam: de sfinx van Delft. Maar de wereld waarin hij leefde, die bestaat nog. Zijn geboortehuis aan de Voldersgracht, de Markt waar hij zijn jeugd doorbracht, de buurt van de Beestenmarkt waar hij woonde en werkte, het is er nog, allemaal. Ja, zelfs de locatie van 'Het straatje', aan de Vlamingstraat, hebben we kunnen terugvinden.

Een wandeling in de voetsporen van Vermeer maakt nog iets duidelijk. Dat Delft in al die eeuwen amper iets van zijn oude luister heeft ingeleverd. Het is nog steeds een netwerk van fijne grachtjes rond die fenomenale Markt, met aan de ene kant de Nieuwe Kerk en aan de andere kant het Stadshuis. 'Gezicht op Delft' is niets meer en niets minder dan een liefdesverklaring en wij ondertekenen haar, allemaal. 

3x méér Vermeer

Verborgen liefdesboodschappen
Bezoek het Vermeer Centrum Delft om de verborgen liefdesboodschappen in het werk van de meester te begrijpen. Reproducties van alle 27 schilderijen!

Vermeer virtueel
Leuk: de wandelapp 'Waar is Vermeer'. Samen met Ariaantje, de tante van de schilder, maak je een wandeling door Delft van 1665. Download 'm via de Apple store of Google Play.

Wandelingen
ANWB-wandeling Delft, stad van vermeer en Fabritius. Vermeer-wandeling VVV Delft, €2,50 langs o.a. 6 Vermeer-kubussen met info. 

3X niet missen

Lesje geschiedenis
Delft ademt vaderlandse geschiedenis. Bezoek achtereenvolgens Museum Prinsenhof Delft (Willem van Oranje), de Oude Kerk (Piet Hein en Maarten Tromp) en de Nieuwe Kerk (Hugo de Groot) en je bent weer bij!

Natje en droogje
Iets drinken? Een hapje eten? Dat kan op veel plekken in Delft. Maar onder de platanen aan de Beestenmarkt, daar zoemt het van het leven.

Droomplek
Mooiste punt? Misschien is dat wel waar Voldersgracht, Cameretten, Hippolytusbuurt en Wijnhaven bij elkaar komen achter het Stadhuis, bij de Vleeshal. Wie verzint zoiets?

Vlak bij de mooie Voldersgracht zit ons mooie Hampshire Hotel Delft Centre. Het hotel ligt op slecht 700 meter lopen van het centrum. 

Hampshire Hotel Delft Centre is een modern hotel dat beschikt over 92 luxe kamers en ligt aan de rand van het centrum van Delft. Binnen enkele minuten lopen sta je in het centrum van de oude binnenstad. De ideale uitvalsbasis voor een stedentrip naar Delft. In het hotel vind je restaurant Swing. De keuken kenmerkt zich door de Nederlands/Franse gerechten en het gebruik van dagverse producten. 

Voor meer informatie over Hampshire Hotel - Delft Centre, klik op de onderstaande button. 

Reserveer hier je hotelarrangement

Bron; Kampioen september 2020